tiistai 2. marraskuuta 2010

Varjojen Kirja.

Eräs lukija pyysi postausta Varjojen Kirjasta. Tässäpä siis tulee! (Ja jessus mikä romaani tästä tulikin.)

Varjojen Kirja, eli Book of Shadows, on noidan henkilökohtainen muistikirja, jonne voi kirjoittaa esimerkiksi loitsuja, tietoa eri asioista (esim. yrteistä, horkoskoopeista, ennustamisesta... mistä vain sattuu haluamaan), rituaaleja, uskomuksia... Kaikkea maan ja taivaan väliltä mutta asiat yleensä liittyvät (yllätys yllätys) noituuteen. 

Minun käsitykseni mukaan nimitys "Varjojen Kirja eli Book of Shadows" on enemmän wiccalainen termi kuin perusnoitamainen, mutta se on kuitenkin niin yleinen termi, että vaikkei olisikaan wicca, saattaa silti kutsua muistikirjaa BoS:ksi. Ainakin sitä termiä käytettäessä jokainen asiantunteva noituutta harrastava tietää mistä puhutaan!

Jotkut kirjoittavat Varjojen Kirjansa kuitenkin kattamaan lähes kaiken mahdollisen, eli esimerkiksi yksityiskohtaista tietoa on saatettu sinne kirjoittaa ns. itsestäänselvistä asioista, kuten vaikkapa että mitä on noituus. Itse en sitä kuitenkaan koe tarpeelliseksi, vaan itselläni BoS on lähinnä juurikin muistikirja, jonne kirjaan kaikki tärkeimmät asiat ylös teoriaopeista, mutta muuten kirjani on täynnä tietoa jota voi käyttää. Oma kirjani ei siis sisällä yksityiskohtaisia sepustuksia siitä mitä on noituus tai magia tai mitä on nauhamagia tai nukkemagia. 

Varjojen Kirja on yleensä niin henkilökohtainen että sen sisältöä ei halua näyttää kellekään. Kuitenkin jotkut julkaisevat omia Varjojen Kirjojaan tai voivat sen sisällön näyttää lähes kelle tahansa - kuitenkaan en tunne lähes ketään tällaista ihmistä henkilökohtaisesti. Itse en ole Varjojen Kirjani sisältöä näyttänyt kellekään muulle kuin kummitädilleni, ja sekin johtui siitä että kun hän nappasi sen katsottavakseen niin en kehdannut sanoa että älä koske. :D Eipä tuosta kuitenkaan mitään vahinkoa koitunut.

Minä olen siis yksi niistä henkilöistä, jotka pitävät BoSia todella henkilökohtaisena - sillä sitä se minulle on. Edes Otto ei sitä saa katsoa, eikä siihen mielellään saa edes koskea kukaan muu kuin minä, paitsi poikkeustapauksissa, jos vaikkapa pyydän jotakuta ojentamaan sen minulle pöydän toiselta puolen, esimerkiksi. Niin henkilökohtainen se ei kuitenkaan ole ettenkö voisi teille kertoa SUHT tarkkaan mitä tämä mystinen Varjojen Kirja oikein pitää sisällään. Kaikkea ei kuitenkaan ole tarkoitettu muiden kuin minun silmilleni, joten tästä saattaa parit asiat puuttua, mutta ehkäpä ymmärtänette sen. 

Sisältö:

-harjoituksia
-rituaaleja
-tietoa Sapateista, Esbateista sekä Kekristä
-loitsuja
-öljyjen, salvojen, hiushuuhteiden sun muiden reseptejä
-mytologiaa
-tietoa minulle läheisimmistä jumaluuksista
-tietoa planeetoista
-tietoa numeroista
-symboleja
-tietoa yrteistä, puista ja muista kasveista
-tietoa elementeistä, horoskoopeista sekä ilmansuunnista sekä eri tuulista
-tietoa kivistä
-tietoa väreistä
-riimujen merkitykset
-tietoa Kuusta ja sen vaiheista (Neito, Äiti ja Akka)
-tietoa voimaeläimistäni
-tietoa seksistä (elementtejä koskevaa tietoa, miten soveltaa magiaan jne)
-tietoa keijuista, haltioista, tontuista sun muista vastaavista
-enteitä, uskomuksia
-tietoa aurasta ja chakroista
-noidan etiketti
-noituuden neljä sääntöä
-tietoa energian käsittelystä
-tietoa metalleista
-kynttilän liekistä ennustaminen
-korteista povaaminen


Varjojen Kirjani on vielä puutteellinen, mikä tarkoittaa sitä että minä kerään sinne vielä tietoa. Paljon. Veikkaanpa että Varjojen Kirja on yksi sellainen asia joka ei koskaan tule niin sanotusti valmiiksi. Minulla ainakin on aikomuksena kirjoittaa sinne asioita vielä vanhana mummelinakin, jos eteen sattuu sellainen asia minkä koen tarpeelliseksi kirjata muistiin. 


Toisin kuin joillain, minun BoSini ei ole päiväkirja. Jotkut käyttävät kirjaa siihenkin tarkoitukseen, mutta en minä. Jos minä haluan kirjoittaa ylös kokemuksiani, on niiden paikka ihan oikea päiväkirja, ei BoS. Kukin noita kuitenkin tyylillään, sanon ma! Mikä sopii toiselle, ei välttämättä sovi toiselle. Jotkut esimerkiksi kirjoittavat BoSinsa ihan ns. viralliseksi kirjaksi, sisällysluetteloineen kaikkineen, kun taas jotkut, kuten minä, kirjoittavat sen tavallaan muistikirjatyyppiseksi (mikä on vähän huono vaihtoehto kun miettii sitä kuinka paljon tietoa siellä on ja mistään ei voi tarkistaa suoraan millä sivulla on mikäkin juttu :D ).

En aio tarkempaa analyysiä antaa oman Varjojen Kirjani sisällöstä kuin minkä tuo lista antaa. Varjojen Kirjan kerääminen kun on sellainen asia, joka jokaisen on hoidettava itse. Varjojen Kirjan kerääminen on omasta mielestäni eräs tärkeä prosessi noituudessa (vaikka kaikilla ei BoSia ole). Pointtina onkin se, että jos haluaa BoSin, sitä ei pitäisi koskaan ikinä kopioida. Ei siitä haittaa ole, paitsi aloittelevalle noidalle itselleen. Monikaan aloitteleva noita ei pysty ymmärtämään mikä suuri ponnistus ja koettelemus (vaikkakin kuitenkin positiivinen ja palkitseva sellainen) on oman Varjojen Kirjan kirjoittaminen - sinä kun joudut itse etsimään joskus ties minkä kiven takaa tiedon jonka haluat löytää ja siten saada sen myös BoSiin asti. Siteeraten noidan etikettiä:


"Etsijöiden parissa leviää häiritsevä taipumus olla ymmärtämättä sitä kovaa työtä, mikä on tarvittu Vanhan Uskonnon oppimiseen, tai tämän polun seuraajien omistautumista ja antautumista; erityisesti niiden, jotka opettavat ja opastavat. Tästä ymmärryksen puutteesta etsijät luulevat voivansa lukea minkä tahansa kirjan, lukea siitä minkä voivat ja olla sitten valmiita. Se johtaa heidät myös ajattelemaan, että he voivat pyytää mitä tahtovatkin ja saada jonkun ojentamaan sen heille valmiina, esimerkiksi Varjojen Kirjan. Tämä osoittaa, että pyytäjällä ei ole aavistustakaan, mikä Varjojen Kirja on, mitä se edustaa tai millaisen prosessin olet käynyt läpi sen hankkiaksesi. Se kertoo, että etsijä tahtoo saada uskontonsa valmiiksi pureskeltuna; tahtoo jättää kovan työn, omistautumisen, kompastuskivet ja koettelemukset väliin ja hypätä suoraan palkintoon. Sinun on nähtävä vaivaa. Et voi saada kaikkea valmiina ja olla sen jälkeen universumin herra."


Tämä teksti pätee myös erittäin vahvasti juurikin BoSiin vaikka siinä puhutaan muustakin. Niinpä siis aloittelevan noidan kannattaa AINA nähdä vaivaa Varjojen Kirjansa eteen, sillä se on palkitsevaa ja se opettaa paljon ja silloin se kun huomaa Varjojen Kirjansa olevan melkein valmis, tuntuu aivan mahtavalta saavutukselta ja voi todella tuntea olevansa ylpeä itsestään! Voisin antaa itsestäni esimerkin (lyhennellyn version, tietenkin): Kun olin noin 14-vuotias, hankin kirjasen, jonne kirjoitin pari juttua. Olin silloin wicca. Sitten tuli elämässäni vaihe, jolloin noituuden opiskelu jäi vähemmälle, joten myöskin BoSin kirjoittaminen jämähti. Sitten parin vuoden kuluttua aloin taas aktiivisemmin opiskelemaan, mutta jotenkin tunsin olevani edelleen liian aloitteleva ja epävakaalla pohjalla kirjoittamaan BoSia, joten keskityin opiskeluun. Sitten koitti vaihe, jolloin tunsin olevani vankalla pohjalla elämänkatsomukseni suhteen, sillä tajusin mm. että en ole wicca, vaan eklektinen noita, tai ihan vaan noita. Sitten tuli mieleeni taas Varjojen Kirja. Sillä hetkellä tunsin olevani valmis siihen että alkaisin kirjoittamaan sitä kunnolla. Hankin uuden kirjan, ja aloitin työn. Nyt on tästä hetkestä jo reilusti yli vuosi ainakin, ja kirjani ei ole vieläkään täysin valmis, mutta ainakin se sisältää sen tiedon, jonka olen hankkinut itse jotain kautta (ja välillä tämä tiedon hankkiminen on kestänyt vuodenkin, kuten eräänkin asian kanssa kävi ennen kuin mitään kautta löysin etsimäni. Minulla kun on paha tapa olla liian ylpeä kysyäkseni keltään suoraan, tämä tyttö mieluummin etsii aktiivisesti vuoden ja löytää itse jostain ennemmin kuin kysyy keltään :D ). Ja osa kirjoittamistani asioista on niitä, jotka olen kirjoittanut sinne sen jälkeen kun olen kehitellyt loitsun tai rituaalin itse ja todennut sen hyväksi ja toimivaksi. Niinpä nykyisin kun selaan kirjaani, tunnen suurta ylpeyttä tästä saavutuksestani - veikkaanpa että tällaista tunnetta ei tule niille jotka ovat kopioineet kirjan suoraan joltain muulta tai ostaneet kaupasta valmiin.


Jos kuitenkin haluat joltakulta toiselta noidalta yksityiskohtaista tietoa hänen Varjojen Kirjastaan tai hänen hankkimastaan tiedosta, niin kannattaa aina pyytää ystävällisesti ja muistaa olla todella kiitollinen jos apua saa. Kuten yleensäkin, kannattaa muistaa aina antaa arvoa opastajalleen, ja mielestäni etenkin tässä asiassa, sillä moni noita saattaa loukkaantua jos hän levittää vaivalla hankkimansa tiedot jonkun luettavaksi eikä siitä saa asiaankuuluvaa kiitosta. Ei kannata myöskään loukkaantua, jos kysyt nähtäväksi toisen hankkimia tietoja etkä niitä saa nähdä - on noitia, jotka todellakin haluavat pitää hankkimansa tiedon itsellään. Vaikka minun yleiskäsitykseni noidista onkin sellainen että apua saa, jos kauniisti pyytää ja osaa sitä arvostaa. :) Tämä koskee kyllä kaikkea muutakin kuin vain noitia ja Varjojen Kirjaa.

Toivottavasti tähän sain nyt edes jonkin verran tietoa aiheesta! Aika perusteellisen selityksen saitte ainakin sille miksi minä tai kukaan muukaan noita ei jaa Varjojen Kirjaa täysin. :D

Jos jollakulla ilmenee jotakin kysyttävää, niin siitä vain! Vastaan mielelläni ja neuvon jos joku tarvitsee vaikka käytännönkin apua, mutta kannattaa muistaa tämän artikkelin teksti siinä määrin että ihan kaikkea tietoa en jaa muiden kuin itseni kanssa. :D Lähes kaiken tarvitsemansa kuitenkin kun löytää ihan itsekin, jos vain on tarpeeksi halua siihen! Jos ei kirjoista, niin ainakin google on ollut minun ystäväni monesti sekä se että olen päämäärättömästi haahuillut netissä haluten kiihkeästi löytää tietoa asiasta X, ja sitten parin tunnin surffaamisen kuluttua on nenäni eteen ilmestynyt yllättävää kautta jotakin josta on asiassa apua (niin että kuka sanoi ettei siitä toivomisesta ole ikinä apua? ;) ). Jos on yksityiskohtaista kysyttävää, jota ei halua muiden silmille kommenttiboksiin, minulle voi lähettää sähköpostia (osoite löytyy profiilistani). Kuten sanottu, niin vastailen kyllä mielelläni! Mitä vain saa kysyä, eri asia onko kysymys sellainen johon pystyn vastaamaan! :)

Ei kommentteja: