perjantai 1. lokakuuta 2010

"Alemman maailman" olentojen käsitteitä.

Aave: Tätä ilmaisua tavallisesti käytetään kaikista näkyvistä olennoista tai esineistä, joiden alkuperä on ns. yliluonnollinen. Nämä käsitetään yleensä kuolleiden tai kaukana olevien ihmisten hahmoiksi. Aaveella tarkoitetaan olentoa, joka palaa takaisin tuttuun ympäristöön suorittaakseen siellä kesken jääneen tehtävän. Aaveen sijaan voi puhua myös kummituksesta. 

Henki: Mikä tahansa olento, joka elää, työskentelee ja toimii fyysisen maailman ulkopuolisella tasolla. Henkien joukkoon kuuluu mm. luonnonhenget, henkioppaat ja fyysisestä elämästä poistuneiden ihmisten henget. 

Jälleensyntymisen välissä olevat henget: Nämä ovat kummituksia. Niillä ei ole kehoa, eli ne ovat aineettomia. Tällä käsitteellä viitataan yleensä ihmissieluun joka on hiljattain poistunut fyysisestä maailmasta. 

Kummitus: Silmin havaittava kuolleen ihmisen henkin. Myös eläimistä voi tulla kummituksia. 



Mörkö: Tällä käsitteellä viitataan kaikkiin kiusanhenkiin ja ihmisiä pelottaviin olentoihin. Eräs mörön muodoista oli "ankou", hautausmaan vartija. Joissain osissa Eurooppaa oli tapana haudata uuden hautausmaan ensimmäinen, epäonninen asiakas elävältä, jotta kummitusvartija saatiin luoduksi. Tämä sieluparka sitten pelotti pois kaikki muut - niin elävät kuin kuolleetkin - jolloin vainajien rauha säilyisi rikkumattomana. Itse rinnastaisin myös tummat haltiat tai tummat henget mörköihin. 

Poltergeist eli äänekäs kummitus eli räyhähenki: Aiheuttaa häiriötä ja meteliä. 

Painajainen: Suomalainen aave, joka öisin pujahtaa ihmisen lämpimään vuoteeseen vieden nukkuvalta rauhan. 

Puke: Paha henki. Loitsutaitoinen ja näppärä henkilö saattoi valmistaa puken; siihen tarvittiin mm. tikkuja ja villalankaa ja kyhäelmän päälle kaadettiin kolme tippaa verta. Puke voitiin lähettää lypsämään naapurin lehmät, ja se palasi sitten oksentamaan varastamansa maidon luojansa astiaan. 



Tumma haltia: Joskus koteihin asettuu niitä. Ne pitävät hämäristä nurkista ja kaapeista ja niitä näkee tavallisesti vain öisin. Ne eivät ole vaarallisia tai edes haitallisia. Ne voivat suuresti edistää käden taitoja. 
 
Marras: Suomalainen vainajan henki. Tästä juontuu myös nimi "marraskuu" - silloin uskottiin olevan paljon vainajien henkiä eli martaita liikkeellä.

Kuvat googletettu.

Ei kommentteja: