perjantai 1. lokakuuta 2010

Hekate.

Valtaosassa pakanauskonnoista työskennellään niin Jumalattaren kuin Jumalan kanssa. Noituudessa ja wiccalaisuudessa kuitenkin Jumalatar nähdään suurimpassa osassa vuotta niin sanotussa pääosassa, Jumala on lähinnä puoliso tai poika. Jumalatar taasen on Neito, Äiti ja Akka/Vanha nainen/Noita. 

Eräässä wiccasta kertovassa oppaassa kehotetaan tutustumaan jumalattariin jos meinaa lähemmin työskennellä vain jonkun tietyn kanssa, jos ei halua esimerkiksi rituaaleissa kutsua paikalle vain yleisesti ottaen Jumalatar-hahmoa. 

Minä itse en ole wiccalainen, enkä myöskään pahemmin harrasta rituaaleja, mutta olen noita ja siispä Jumalatar on mukana jokapäiväisessa elämässäni jopa vahvemmin kuin Jumala (puhun pakanajumalasta, en kristinuskon).

Olen vuosien varrella tutustunut niinkutsuttuun omaan Jumalattareeni, eli siis Jumalatarhahmoon joka on lähimpänä sydäntäni. Se jumalatar on Hekate. 



Hekate on kreikkalainen Jumalatar. Hänet on rinnastettu lähinnä valtauskonnon toimesta paholaiseen, mutta minä kerron teille millaisena pakanat näkevät hänet ja ennen kaikkea millaisena minä hänet näen.

Hekate yhdistettiin Antiikin Kreikassa Kuuhun, sillä hänet kuvataan kolmikasvoisena. Alkujaan hän oli traakialaisten villin luonnon ja synnytyksen Jumalatar, ja hänen viittanaan oli itse luonto. Hän on intuition jumalatar. Monikasvoisuus tarkoittaa sitä, että hän näkee niin menneeseen, nykyiseen ja tulevaan. Se symboloi myös sitä että vaarallisissa risteyksissä hän näkee joka suuntaan ja voi siten suojella matkalaisia. 


Hekaten aspekteja ovat niin suuri äitihahmo kuin pimeiden tuntien hallitsijatar. Hän on vanhan noidan ja magian hallitsijan arkkityyppi. Hän on Uudenkuun jumalatar, sekä Kuun pimeä puoli. Hän on noita, vanha viisas nainen ja näkijä. 
Hän on pahojen unien valtiatar ja voi riivata miehet hulluiksi lähettämillään painajaisilla. Palvelijansa hän kuitenkin palkitsee luovilla unilla ja yöllisillä visioilla. 
Hekate on Noitien Jumalatar. Hän hallitsee pimeitä hetkiä ja suojelee noitia. Hän on nekromantian, noituuden ja mustan magian jumalatar. Hän asuu hautausmailla tai murhapaikkojen läheisyydessä. Hän on alamaailman, alisen, jumalatar.


Hekatella on kyky muuttaa ulkoinen muotonsa ja ikänsä. Tämä piirre kertoo yhteydestä Kuuhun, sillä Kuu on muuttuva. Se kasvaa ja vähenee joka kuukausi. Hekate on vahvasti läsnä elämän käännekohdissa, ja hän auttaa siirryttäessä elämänvaiheesta toiseen. Sorretut ja elämässään epäonnistuneet ovat Hekaten erityisessä suojeluksessa. 




Hekaten läheisimmät eläimet ovat pöllö ja lepakko, sekä musta koira ja rupikonna. Hänen läsnäolonsa voidaankin sanoa tunnistettavan siitä että koirat alkavat haukkua ilman näkyvää syytä. 


Hekaten voiman voi parhaiten aistia paikoissa, joissa vastakkaiset voimat kohtaavat. Hautakammiot, risteykset ja muut maallisten tai henkisten polkujen risteämiseen liittyvät paikat ovat hänen valtakuntaansa. Yhteys juontuu ikivanhasta tavasta pystyttää näihin paikkoihin Hekaten patsaita suojelemaan pahoilta hengiltä ja aaveilta. 
Myöhemmin Hekaten suojeleva ja karkoittava vaikutus muuttui ihmisten mielissä myös kyvyksi hallita pahoja henkiä ja päästää niitä ihmisten keskuuteen vaivoiksi. 
Risteyskohtien lisäksi Hekateen liitetään myös villi luonto, metsät, rajaseudut ja ovet. 


Taiteessa Hekate esitetään usein soihtujen, koirien, veitsen, granaattiomenan, köyden, avaimen ja kukkien kera. Soihtu symboloi valoa, joka loistaa pimeydessä ja tuo viisautta tietämättömyyteen. Veitsi symboloi napanuoran leikkaamista ja köyden sanotaan kuvastavan sekä napanuoraa että yhteyttä maallisen ja muiden tasojen välillä. On arveltu että noitien symbolinen veitsenkäyttö juontuisi nimenomaan Hekatelta. Avain taasen on väline suljettujen ovien avaamiseen ja salatun tiedon löytämiseen. 


Puiden keskuudesta Hekatelle on pyhitettu esimerkiksi sypressi, paju, tammi, jalava, selja, pähkinäpensas ja marjakuusi. Kasveista häneen yhdistetään esimerkiksi valkosipuli, kurpitsat, laventeli, kardemumma ja minttu. Myöskin useat hallusinogeenit ja myrkyt yhdistetään Hekateen, esimerkiksi belladonna eli lemmonmarja, alruuna, hullukaali ja ukonhattu. 


Hekate liitetään Maan elementtiin. 


-------


Hekate vaikuttaa synkältä, mutta minä näen hänessä mahtavan suojelijan ja mahtavan jumalattaren. Tekstissä mainittu musta magia ja nekromantia eivät tarkoita sitä että käyttäisin itse kyseisiä magian haaroja  vaikka tunnen vahvinta yhteyttä tähän jumalattareen. Näen asian lähinnä siten että Hekate auttaa minua ymmärtämään kyseisiä suuntauksia paremmin, sillä aiheet ovat kiinnostavia ja on hyvä tietää mitä on olemassa ja miten ne toimivat vaikka ei itse niitä koskaan ikinä käyttäisikään. Taustatieto ei mielestäni ole koskaan pahitteeksi. 


Muita jumalattaria joihin tunnen jonkinlaista yhteyttä ovat mm. Nemesis, Lilith ja Minerva. Näistä en ole vielä yhtä paljon haalinut tietoa kuin Hekatesta, mutta sitten kun sen teen, voi olla että kirjoitan heistäkin. 


Lähteet:
Kuvat googletettu. 
Tekstistä osa lainattu Thuleian Tuvasta.
Osa tekstistä lainattu Lori Reidin kirjasta nimeltä Kuun Taikaa.

Ei kommentteja: