lauantai 23. lokakuuta 2010

Tontut ja vastaavat.

Riihitonttu: Auttoi ahkeraa isäntää riihen lämmittämisessä ja viljan puimisessa. Jos isäntä oli liian ahne, huhki liikaa tai pani palkollisensa tekemään liian pitkää päivää, niin tonttu puuttui asioihin. 

Metsätonttu: Jos näet metsätontun, se on luultavasti eksyksissä. Eivät tontut metsään kuulu vaan ihmisten asumuksiin ja niisen luo. Voi myös olla, että siinä paikassa jossa tontun näet on joskus ollut ihmisen maja tai leiripaikka. 

Lapintonttu: Arvellaan, että nykyiset joulutontut olisivat ainakin osittain alkuperäisten lapintonttujen jälkeläisiä. 

Saunatonttu: Joskus varsin ahkera kaveri, joka tiukalla kädellä huolehti siitä, että saunassa ei viivytty liian pitkään. Muutoinkin saunassa piti käyttäytyä kunnolla. 

Citytonttu: Joskus tapahtuu kaikenlaista mukavaa, kuten että ehtii viime tingassa bussiin tai vastaavaa. Auttoikohan joku...

Toimistotonttu: Kukahan siellä kopiohuoneen nurkassa mahtaa puuhata ja pitää edes jollain tavalla huolta siitä, että toimiston paperit ovat edes suunnilleen sinne päin paikallaan...?

Räyhätonttu: Tontut ovat yleensä siivoa ja rauhallista väkeä, joka huolehtii siitä, että muutkin käyttäytyvät mukavasti ja rauhallisesti. Kautta aikojen on silti ollut myös tonttuja, jotka itse ratkeavat räyhäämään. 

Tallitonttu: Luottaa sellaiseen mikä on jo vakiintunut. Samankaltainen kuin kotitonttu. 

Puutarhatonttu: Asustaa vanhoissa puutarhoissa, myös kaupunkialueilla. On yleensä alakuloinen. 

Kotitonttu: Asustaa ihmisten asumuksissa. 

Banshee: Eräissä Skotlannin ja Irlannin perheissä vaikuttava kodinhaltia. Hänellä on perheen hyvinvointi sydämellään ja hänen vaikerointinsa varoittaa lähestyvistä onnettomuuksista ja kuolemista. Hänellä on pitkä hulmuava tukka, harmaa kaapu vihreän puvun päällä ja hänen silmänsä ovat itkusta tulipunaiset. 


Joulutonttu: Työskentelee joulupukin alaisuudessa. Tehtävänä on joulun edellä salaisesti tarkkailla missä lapset ovat kilttejä. Joulutonttujen "rankin" päivä on jouluaatto, jolloin je auttavat joulupukkia lahjojen jakamisessa. 

Maahinen: Maan henki. Sanotaan vartioivan syvälle maan sisään haudattua aarretta, ja ovat siksi hedelmällisyyden, suojelun ja hyvän onnen symboleja. 

Haltiat: Germaanisen ja Skandinaavisen taruston luonnonhenkiä. Ne asuvat kaivoissa, lähteissä ja metsissä ja ovat hyvin monennäköisiä - esimerkiksi vaaleita ja enkelimäisiä tai tummia kuin kääpiöt. 

Undiinit: Eurooppalaisia vedenhenkiä; merenneidon kaltaisia mutta kokonaan ihmishahmoisia. Ne uivat virran mukana ja muistuttavat veden luovista voimista.

6 kommenttia:

Leena kirjoitti...

Tämäpäs olikin kiva <3 Ja nyt meenki kattelee telkkarista tulevaa (ihanku ei muka olis omanakin) harry potteria, heh, sopii hyvin tähän, löytyy maahisia ja kotitonttuja jos jonkinmoisia.

Seamrog kirjoitti...

Leena: :)) Aloin eilen lukemaan Harry Pottereita taas alusta ja sitten sain kuulla että se ykkönen tulee telkkarista lähes samalla hetkellä kun aloin lukemaan sitä ykköstä.. Hauska sattuma. :D

Leena kirjoitti...

Hih mäki luen joka vuos kaikki potterit <3 ens kuussa tulee uusimman leffan eka osa!

Seamrog kirjoitti...

Leena: Jep, mä luen Potterit silleen kerran tai kaksi vuodessa kokonaan läpi. :D

Leena kirjoitti...

Hihii samiksia! Oon metsästelly ittelleni vikoja osia, mulla on omana vaan neljä ekaa, lainaan aina kirjastosta vikat. Ois kiva saada omaksi, ni ei tarttis lainailla niitä koko ajan =/ Hinnat on kyllä laskenu kirjakaupoissakin aika hyvin, kävin eilen kattoos Suomalaisesta, oli enää n 20 e.

Seamrog kirjoitti...

Leena: Jep. Onhan ne hinnat aika mukavasti laskenu. <: Mulla ei vaan pää kestäis jos joutusin metsästelee aina kirjastosta sillon ku tahtoo lukee. Kuolisin jos siellä ei sillä hetkellä olis kun haluaisin lukea. :D