keskiviikko 10. maaliskuuta 2010

Kysymyksiä ja vastauksia.

Ihanan monta kysymystä olette laittaneet, kiitos oikein kovasti teille siitä! Ajattelin nyt alkaa purkaa sitä vyyhtiä sen verran kuin ehdin tällä hetkellä. Jos laskin oikein niin yhteensä neljätoista eri kysymystä tuli, ja hei jos vielä joku mietityttää niin laittakaa lisää kysymyksiä, vastaan kyllä niihinkin! Joko vielä uudella kysymyspostauksella tai sitten tekstien välissä. 

Sellaista vielä ensiksi huomautan, että kun laitoitte niin kovin syvällisiä kysymyksiä ja aivoni eivät aina ole ihan täysin toimintakunnossa niin saatan unohtaa mainita jotakin asiaan liittyen. Vastaus ei siis välttämättä ole täysin tyhjentävä aivojeni älykkyysosamäärän takia, mutta jos joku vaivaa niin kysykää toki! Vastaan kyllä mahdollisimman tarkasti. 

Miten löysit wiccalaisuuden?
Vastaus: Olen koko ikäni ollut kiinnostunut noituudesta. Lapsuuden leikeissä olin aina noita tai vähintään joku vastaava jolla kuitenkin oli taikavoimia. Tykkäsin kutsua itseäni noidaksi jo suht nuorena. 
Kristinusko tuntui minusta aina jotenkin väärältä ja kummallisella tavalla ahdistavalta. Päässäni risteili kovasti kysymyksiä kaikesta todella syvällisestä, ja muistan pohtineeni hämärästi jo todella nuorena eikö ole mitään uskontoa jonka edustajat ovat noitia, tai joka pohjautuu sellaisiin asioihin. 
Olin noin kymmenen vuotias kun löysin Internetin ihmeellisen maailman. Siellä törmäilin satunnaisesti wiccalaisuuteen liittyviin artikkeleihin ja nettisivuihin, ja asia jäi jotenkin muhimaan päähäni. 
Täytin neljätoista ja olin taas eräänä päivänä koneella. Wiccalaisuus-ajatukset olivat muhineet päässäni jo useamman vuoden, jossain alitajunnassa, piilossa. Taas silmille ponnahti esiin nettisivuja, joissa kerrottiin wiccasta ja ennen kuin huomasinkaan, minulla oli kansiollinen netistä tulostettua materiaalia kyseisestä uskonnosta ja lista aihetta käsittelevistä kirjoista, jotka halusin saada hyppysiini. 
Pian tulikin joulu ja täytin viisitoista ja paketeista pomppi esiin kirjoja joita olin toivonutkin. Olin myös lukenut tarkalleen kaikki tulostamani paperit, ja olin valmis tekemään omistautumisrituaalin, ja toteutinkin sen melkein heti täytettyäni viisitoista. Siten löysin wiccalaisuuden ja siten vihkiydyin siihen. 
Nykyään kuitenkin kutsun itseäni enemmän eklektiseksi pakanaksi, sillä olen lukenut paljon enemmän asiasta ja perinteisemmästä noituudesta, ja huomaan molempien tekstien täsmäävän itseeni. Joten jos joku nykyään kysyy mihin uskontokuntaan kuulun, vastaan olevani eklektinen pakana. Se tarkoittaa siis sitä, että olen pakana joka napsii vähän sieltä sun täältä asioita jotka tuntuvat sopivilta, mutta suurimmilta osin kuitenkin olen ihan perus noita vain. Noituus ja wiccalaisuus eivät kamalasti eroa toisistaan, mutta jos jotakuta kiinnostaa voin joskus kertoa siitä enemmän. :)


Kerro esim. wiccalaisuuden rituaaleista yms. 
Vastaus: Tämä on aika laaja kysymys, joten koitan vastata suppeasti vain noista rituaaleista. Jos haluatte tietää lisää, kysykää! :)
Rituaaleja voi tehdä koska tahansa, ja miten ikinä tahtoo. Yleisimmin kuitenkin wiccalaisuudessa rituaalit ajoittuvat sapattien mukaan, joita on kahdeksan kappaletta, ja kuunvaiheiden mukaan, yleisimmin täysikuun. Kirjat ja netti ovat pullollaan erilaisia rituaaliohjeita, mutta peruskaava on ehkä seuraavanlainen. Kerätään rituaalissa tarvittava materiaali, puhdistaudutaan henkisesti ja fyysisesti, piirretään ympyrä jonka sisälle sulkeudutaan jotta rituaalissa nostatettava energia ei katoa ja jotta häiritseviä energioita ei pääse sisään, kutsutaan paikalle elementit ja jumala ja jumalatar, luetaan loitsu tai ennustetaan tai mietiskellään tai mitä ikinä haluaakaan rituaalissa tehdä, kiitetään paikalla olleita elementtejä ja jumaluuksia, puretaan ympyrä, asetetaan lahja jumaluuksille. Lahja voi olla mitä tahansa, keksiä, viiniä, mehua, maitoa. 
Itse en nykyään enää tee rituaaleja noin suurella kaavalla paitsi ehkäpä juhlapäivisin, jos muulloin niin en tarvitse enää tarvikkeita jos haluan vain puhutella jumaluuksia. Myöskään en enää tarvitse ympyrää suojakseni, pystyn nostattamaan energiaa ilman sitä ja pitämään häiritsevät energiat myös loitolla.
Mutta kuten sanottu, jokainen tekee rituaalit ja taiat niin kuin parhaimmalta tuntuu, virallisia sääntöjä ei rituaalin kaavasta ole! 


Miten aloitte seurustelemaan Oton kanssa?
Vastaus: Otto bongasi minut IRC-Galleriasta vuonna 2005, juttelimme jonkin aikaa netissä ja sitten menimme treffeille ja PAM. Tässä ollaan. :D Joskus olen itsekin todella hämmentynyt siitä miten kaikki kävi. 


Mikä sinua erityisesti miellyttää wiccalaisuudessa?
Vastaus: Tähän on haastavaa vastata sillä en enää koe rajoittuvani pelkästään wiccalaisuuden (erittäin joustavien) rajojen sisäpuolelle. Kuitenkin ehkä yksi asia miksi mielestäni wiccalaisuus on todella jees, on sen ohjenuora: Tee mitä tahdot, kunhan et vahingoita ketään. Ja jokainen hyvällä logiikalla varustettu tajuaa, että tämä on todellakin aivan mahtavasti sanottu, erittäin hyvä ohje. Samaten wiccalaisuuden yksi tarkoitus on suojella luontoa ja eläimiä, jotka ovat aina olleet lähellä sydäntäni. Ja kyllä näin tarkemmin ajatellen minua miellyttää oikeastaan kaikki wiccalaisuudessa!


Miten wiccalaisuus näkyy arkipäivässäsi?
Vastaus: Pyrin elämään niin kuin on hyvä: Teen mitä tahdon, kunhan en vahingoita ketään. Tietenkään ei voi kokonaan olla vahingoittamatta, ottaen huomioon että melkein mistä tahansa voi esim. loukkaantua, mutta tietoisesti en hauku ketään tai lyö, tai mitään muuta. Myöskin pyrin kunnioittamaan luontoa ja eläimiä samoin kuin kanssaihmisiä, esim. lahjoitan kuukausittain rahaa Greenpeacelle. Ja mikä myös tärkeää: pyrin pitämään itsestäni hyvän huolen, sekin on eräs wiccalaisuuden ohjeista. 


Jos saisit vapaasti valita niin mitä haluaisit tehdä työksesi/elämäntehtäväksesi?
Vastaus: Olettaen tosiaan että mitään rajoituksia ei olisi, niin tahtoisin olla kirjailija ja laulaja jossakin raskaamman musiikin bändissä. 


Minkä ikäisiä sisaruksia sinulla on ja mitä he tekevät?
Vastaus: Minulla on sisaruksia yhteensä kuusi kappaletta. Aloitan vanhimmasta. 
Isoveli Mikko - hänellä on vähän päälle vuoden ikäinen lapsi, mutta muuten en ole hänen elämästään kovin perillä. 
Pikkuveli Ossi - hän käy lukiota ja hänellä on tyttöystävä. Hän käy myöskin koulun ohella töissä. 
Pikkusisko Nella - hän käy yläastetta ja harrastaa samalla tietääkseni jotakin, mutten ole varma mitä. Hänen harrastuksensa vaihtuvat aika tiuhaan tahtiin. Hän pääsee ensi kesänä ripille. 
Pikkusisko Milla - hän on vielä tarhaiässä, joten päivisin hän taitaa olla tarhassa. 
Pikkusisko Heidi - hänkin on tarhaikäinen. 
Pikkuveli Onni - hän on vähän päälle vuoden joten voinette arvata missä ja miten hän viettää päivänsä. :)


Toiveammattisi?
Vastaus: Ehkäpä edellämainitut kirjailija ja rokkitähti! :D Myöskin lävistäjän ja tatuoijan, tanssijan sekä näyttelijän työt kiinnostaisivat. 


Onko päivittäisiä wiccarutiineja vai vaan juhla-aikoina jotain?
Vastaus: Tähän voi oikeastaan lukea vastauksen tuolta hiemaan ylempää, kohdasta "miten wiccalaisuus näkyy arkipäivässäsi".


Mitä koulua olet käynyt?
Vastaus: Peruskoulun olen suorittanut. 


Jouduitko lopettamaan koulun kesken kun tulit raskaaksi?
Vastaus: Kävin noin kuukauden kaksoistutkintoa, jonka johdosta minusta olisi tullut ylioppilas ja parturi-kampaaja, mutta sen koulun jouduin jättämään jo heti alussa kesken sillä minulla oli fyysisesti niin rankka raskaus ettei olisi koulunkäynnistä tullut mitään. 


Mitä vanhempasi sanoivat ja miten he ragoivat kun kerroit odottavasi Jania?
Vastaus: Äitini järkyttyi aluksi, eikä halunnut pariin tuntiin jutella kanssani. Sen jälkeen kuitenkin keskustelimme äidin kanssa ja hän kertoi kuinka on tukenani teen sitten melkein mitä tahansa, ja nyt hän on korvaamaton apu minulle. Rakastaa lapsenlapsiaan yli kaiken. 
Isäni reaktio oli sitten ehdottomampi, hän ei pitänyt ollenkaan ajatuksesta että olin viisitoista ja raskaana. Kuitenkin hän sopeutui ja on nyt oikein ihana isoisä. 


Asuitteko Oton kanssa yhdessä jo silloin kun tulit raskaaksi?
Vastaus: Emme asuneet. Otto kyllä vietti enimmän aikansa äitini luona missä asuin silloin, mutta kahdestaan omillemme muutimme silloin kun olin raskaana noin kolmannella kuulla. 


Mihin ammattiin/kouluun haluaisit ja milloin ajattelit mennä?
Vastaus: En vielä ole oikein täysin selvillä mihin ammattiin tahdon, mutta lukioon olen seuraavaksi menossa, varmaan tuossa parin vuoden kuluttua viimeistään. Aikaisintaan vuoden kuluttua, sitten kun Taru on kolme vuotta vanha. 


Olipas tämä urakka, mutta oli hauskaa vastata! Toivottavasti näistä oli iloa ja kuten sanoin jo postauksen alussa, niin lisää kysymyksiä jos suinkin siltä tuntuu.

5 kommenttia:

Suski kirjoitti...

Aika jännää, että omistat saman ikäisiä sisaruksia kuin omat lapsesi ovat, ei kovin tavanomaista kuitenkaan :x :)Ja onhan sekin jännä ajatus, että olet minua kolme vuotta nuorempi ja jo kahden lapsen äiti :D

Bermudan Jenni kirjoitti...

Jei! kiitti vastauksista:)

Anonyymi kirjoitti...

alkoi kiinnostamaan:
missä olitte oton kanssa ensitreffeillä ja millaiset ne olivat ? :)

Anonyymi kirjoitti...

Hieno on kyllä tuo ohjenuora, tuommosta kun kaikki noudattaisivatkin niin maailma olisi aika erilainen paikka

Seamrog kirjoitti...

Anonyymi: Vastaan kysymykseen piakkoin. <:

Luna: Niinpä...