tiistai 20. lokakuuta 2009

Töiden saaminen.

Tässä aloin miettimään erästä asiaa joka on aika ajankohtainen ihan omankin perheen sisällä. Esimerkiksi Otto on koittanut hakea töitä. Samaten läheinen kaverini on koittanut hakea töitä. 
Työilmoituksissa lukee yleensä että ajokortti olisi plussaa tai sitten toki koulutus mikä on ymmärrettävää. Mutta melkein jokaisessa ilmoituksessa lukee että työkokemus lähes pakollista. 

Mistä hitosta sitä työkokemusta saa jossei pääse minnekään töihin, kysyn vaan? Jos yhdeksässä ilmoituksessa kymmenestä pitää olla työkokemusta että saa paikan, niin mistä ihmeestä riittää kaikille vasta-alkajille niitä paikkoja minne pääsee ilman työkokemusta? Voivatko työnantajat olla niin tyhmiä että vaativat kokemusta heti kättelyssä. Sillä mistä sitä kokemusta saa jossei saa edes töitä mistään. Jossei satu olemaan omassa perhepiirissä oman alan (jos siis on koulutus jollekin alalle) firmassa olevaa pomoa joka suostuu ottamaan töihin, on aika kusessa. 

Onko kenties kyse sitten siitä että kaikkien pitäisi perustaa oma firma jos haluavat tehdä oman alan duunia? Mistä ihmeestä sitten jokainen repäisee rahat siihen että saa firman alulle? Lainan saamisillekin kun taitaa olla tietyt perusteet. Niihin en ole sen kummemmin perehtynyt, mutta jos asuntolainan saamiseksi pitää olla vakiotyö niin mikä tae on sitten sellaiselle lainalle jolla perustetaan oma firma?


Kuinka monelle on tällainen tilanne tullut eteen, että töitä olisi saatava mutta joka paikkaan pitäisi olla kokemusta ja mieluiten paljon? Miten on tilanne sitten ratkennut vai onko ratkennut mitenkään?

Mietityttää tämä asia myös siltä kantilta että sitten kun joskus itse hakee töitä, niin mitä on edessä. Minulla tulee olemaan koulutus tietylle alalle ennen töiden hakua, ja ajokorttikin löytyy mutta siitä tuskin tulee olemaan minun kohdallani kiinni sillä alalla jolle aion kouluttautua ei ajokortti ole pääasia. Ellei sitten omaa firmaa perusta, sitten ajokortilla on varmasti käyttöä.

3 kommenttia:

Pikku Possu kirjoitti...

Ihan aluksi kiitos neuvostasi, sain ne tunnisteet näkyviin :)
En tajua miten en ollut sitä asetuskohtaa itse löytänyt, silmät eivät tainneet olla silloin päässä kun sitä etsin :P

Ja ihanan näköistä se kimallesametti tuolla alempana, itsekin katselin tuollaisia sametteja kangaskaupassa mutta jätin sitten ostamatta kun entisiäkin kankaita on vinot pinot odottamassa ompelua.

Näistä työnhakuasioista olen usein miettinyt samaa, töitä ei saa jos ei ole kokemusta eikä kokemusta saa jos ei ole töitä. Itselläkin on ajokortti, mutta melkein kaikissa hommissa jossa sitä vaaditaan, vaaditaan myös omaa autoa ja sitä ei ole eikä tule kun en muuten tarvitse.
Oman alan töitä en ole juuri koskaan tehnyt, vaikka olisi se koulutus ja hieman jopa kokemustakin, mutta sen sijaan olen tehnyt kaikkea muuta mistä minulla ei oikeasti ole ennen töiden alkua ollut hajuakaan. Ehkä sitten joku muu tekee niitä "minun" hommiani ilman että tajuaa niistä mitään :P

Muutkin vaatimukset työpaikkoihin ovat joskus aika hurjia. Jokunen vuosi sitten katselin kesätyöpaikkoja, niin erääseen torikahvilaan haettiin työntekijää, joka siis olisi myynyt kahvia ja pullaa ja pyyhkinyt pöytiä. Vaatimuksena oli joko alan koulutus, tai että opiskelee alaa, vähintään vuoden työkokemus sekä vähintään englannin, ruotsin, ranskan ja venäjän kielitaito. Jos itse osaisin noin montaa kieltä ja olisi alan koulutuskin, niin tuskin menisin muutamaksi viikoksi torikahvilaan huonolla palkalla hommiin...

No ehkä se unelmatyöpaikka vielä joskus löytyy kun tarpeeksi kauan etsii. Ja jos ei ala löytymään niin kai sitä sitten on vain se oma firma perustettava. Sitä olen muutenkin harkinnut, mutta kun käsitöillä ei oikein tahdo nykyään tarpeeksi tienata niin vielä en ole uskaltanut

Myrkytär kirjoitti...

Työpaikkoihin kannattaa hakea, vaikka ei olisi sitä työkokemusta saati sitten täyttäisi ihan jokaista kohtaa työnantajan vaatimuslistasta. Yleensä kun se kuitenkin on se persoona, joka ratkaisee saako paikan vai ei. Itse ajattelen niin, että työpaikkailmoituksien listoilla pelotellaan ne epävarmimmat pois hakijoiden joukosta :)

Seamrog kirjoitti...

Kuulostaa kyllä järkevältä. Toki kannattaa hakea vaikka ei täyttäisikään kaikkia kriteereitä mutta tämäkin on huono sellaisille ihmisille jotka eivät kerta kaikkiaan halua hakea työtä elleivät ole tyyliin sataprosenttisen varmoja että myös saavat sen työpaikan. :s